Αυτά τα αρωματικά κουλουράκια φτιάχνονται παραδοσιακά στη Χίο.
Υλικά
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη σε σκόνη με 1 κουτ. γλυκού από το αλεύρι)
- 1/3 κουτ. γλυκού κακουλέ
- 50 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 20 ml λικέρ μαστίχας
- 2 αυγά ολόκληρα
- 1 ασπράδι αυγού
- 170 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
Χτυπάμε με το σύρμα το ασπράδι για 1- 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μαρέγκα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη μαστίχα και το κακουλέ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λικέρ και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν. Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το μείγμα αλευριού, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C και στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουµε κουλουράκια (στρογγυλό, κοτσιδάκι κ.ά.) και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους. Τα αλείφουµε µε τη μαρέγκα, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.