Συνταγή: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
6 τσέρκια ή ατομικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ.
Για την κρέμα
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 90 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 125 γρ. φρέσκο γάλα
- 125 γρ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα, πολτο-ποιημένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε φράουλες)
- 15 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το μάνγκο
- 1 μάνγκο, όχι πολύ ώριμο, καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 50 γρ. μέλι μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), προαιρετικά
Για τη βάση
- 90 γρ. άχνη ζάχαρη
- 30 γρ. αμυγδαλόσκονη
- 2 γρ. αλάτι
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
- 175 γρ. αλεύρι μαλακό
Διαδικασία
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα και το βούτυρο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε καλά την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας να κολλήσει η μεμβράνη πάνω στην κρέμα, για να μην κάνει πέτσα, και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 2 ώρες. Μάνγκο: Παράλληλα, βράζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από το μάνγκο. Αποσύρουμε, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
Βάση: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό όλα τα υλικά, εκτός από το μαλακό αλεύρι, και ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε προσθέτουμε το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας, ώστε να ανοίξει λίγο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό ισόπαχο φύλλο και την απλώνουμε μέσα στις φόρμες, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια (για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο), καλύπτουμε με λαδόκολλα, γεμίζουμε έως επάνω με αμαγείρευτο ρύζι και ψήνουμε στους 170° C για περίπου 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τις λαδόκολλες με το ρύζι και αφήνουμε τα ταρτάκια να κρυώσουν.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και τη μοιράζουμε στα ταρτάκια (ή τη μοιράζουμε με κουτάλι). Καλύπτουμε με τα κομμάτια μάνγκο και σερβίρουμε.