Σε αυτό το ιδιότυπο, εξαίσιας νοστιμιάς τσάτνεϊ, λευκά και κίτρινα τυριά βρήκαν το απόλυτο ταίρι τους.
Υλικά
8 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 αχλάδια, καθαρισμένα, σε μεγάλους κύβους
1 κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
500 γρ. ζάχαρη
150 ml λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
250 ml νερό
350 ml χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 γρ. σταφίδες
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
2 κάψουλες καρδάμωμο, ολόκληρες
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το αρωματικό τσάτνεϊ με καρότο και αχλάδι αρχικά αν έχουμε τουλπάνι, τυλίγουμε σε αυτό τα μπαχαρικά.
Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, να μαραθεί. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο, σαν μαρμελάδα. Τραβάμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
Γεμίζουμε αμέσως μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια. Τα σφραγίζουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.