Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Tina Webb
Αποθήκευση για αργότεραΜε τα ζουμερά μανταρίνια της εποχής ετοιμάζουμε το πιο αρωματικό κέικ για τον πρωινό καφέ μας ή το απογευματινό μας τσάι. Περισσότερα γλυκά με τα εσπεριδοειδή στο «Γ» Φεβρουαρίου στις 12/02.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 4 μέτρια μανταρίνια, με τον φλοιό
- 180 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα (για το λάδωμα του σκεύους)
- 40 ml μπράντι
- 450 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά ζάχαρη
- άχνη + ξύσμα μανταρινιού, για διακόσμηση
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μανταρίνια για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά τη φόρμα.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μπράντι, τον πολτό μανταρινιού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο, αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα (μόλις κρυώσει λίγο) και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το ξύσμα και σερβίρουμε.