Κείμενο: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν τα χρησιμοποιούμε σαν βάση για μια υπέροχη κρέμα αρωματισμένη με ανθόνερο και ξύσμα πορτοκαλιού.
Υλικά
20 μελομακάρονα (έτοιμα), χοντροσπασμένα
Για την κρέμα
40 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
1 αυγό ολόκληρο
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρε
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
25 ml ανθόνερο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους κρόκους και το αυγό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη).
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαφρώς πηχτή κρέμα.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ανθόνερο και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρή.
Μοιράζουμε τα μελομακάρονα σε 8 - 10 χαμηλά ποτήρια (ανάλογα με το μέγεθος ποτηριών που έχουμε) ή μπολ σερβιρίσματος. Μοιράζουμε την κρέμα με ένα κουτάλι, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το καρύδι.
Σερβίρουμε αμέσως ή τις αφήνουμε στο ψυγείο και τις σερβίρουμε δροσερές. Καταναλώνονται το ίδιο ευχάριστα.