Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 φακελάκι στεγνή μαγιά (ή προζύμι)
500 γρ. αλεύρι σκληρό + 500 γρ. αλεύρι μαλακό, ανακατεμένα
200 ml λάδι εκλεκτό
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 ποτήρι του νερού πετιμέζι (σε σούπερ μάρκετ ή μπακάλικα)
Διαδικασία
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και την αφήνουμε να βραχεί για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τότε 2 κουταλάκια αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει, γύρω στα 15 λεπτά.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, το περιχύνουμε με το λάδι και τρίβουμε το μείγμα με τις παλάμες μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το πετιμέζι σιγά-σιγά και να ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, ελαστική και σχετικά σφικτή. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, γύρω στα 45 λεπτά.
Ζυμώνουμε τότε για λίγο τη ζύμη και πλάθουμε τα κουλούρια στρογγυλά ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τοποθετούμε τα κουλούρια στα μεγάλα ταψιά του φούρνου, στρωμένα με λαδόχαρτο, σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 5 εκ. γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, ώσπου να γίνουν σχεδόν διπλά σε όγκο, και τα ψήνουμε στους 180° C για 45 - 50 λεπτά.