Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜυρωδάτες και λαχταριστές πορτοκαλόπιτες, εξωτικές, με σοκολάτα ή ανάποδες με φουντούκια όπως αυτή. Είναι χειμωνιάτικο και γιορτινό!
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
Για το σιρόπι
χυμός από 2 πορτοκάλια
150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 μεγάλα πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα, χωρίς τυχόν κουκούτσια
Για την πίτα
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 λοβοί βανίλιας (τις χαράσσουμε κατά μήκος με ένα μαχαιράκι και ξύνουμε από εκεί τα σπόρια τους)
4 αυγά
100 γρ. φουντούκια αλεσμένα σε λεπτή σκόνη
χυμός από 3 πορτοκάλια
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Διαδικασία
Για το σιρόπι
Για την ανάποδη πορτοκαλόπιτα με φουντούκια ξεκινάμε με το σιρόπι και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
Στραγγίζουμε το σιρόπι (κρατάμε τις φέτες κατά μέρος, ατόφιες) και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την πίτα
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο.
Απλώνουμε εκεί όσες από τις βρασμένες φέτες πορτοκαλιού χωράνε, καλύπτοντας τον πυθμένα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα έως ότου αφρατέψουν και το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και τα αυγά, ένα ένα τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Ρίχνουμε την πούδρα φουντουκιού, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι και χτυπάμε καλά.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές ζυμάρι.
Το απλώνουμε στο ταψί πάνω στις φέτες πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και όσο είναι ακόμη ζεστή την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια, τρυπάμε σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πορτοκαλιού που ετοιμάσαμε.
Αφήνουμε να το απορροφήσει για 1 ώρα.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα μόλις κρυώσει.