Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Μήλα
500 γρ. κόκκινα μήλα Στάρκιν, ζυγισμένα καθαρισμένα (περίπου 3 μήλα)
λίγος χυμός λεμονιού
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
10 γρ. (1 κουτ. σούπας) κανέλα, σε σκόνη
5-6 καψάκια καρδάμωμο (κακουλέ), σπασμένα
Κέικ
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, πλήρες
160 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
200 γρ. (1½ κούπα) αλεύρι
90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) φρέσκο γάλα, πλήρες
90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) ηλιέλαιο
15 γρ. (3 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1½ κουτ. γλυκού σποράκια καρδάμωμου, σπασμένα (ή έτοιμο τριμμένο κακουλέ)
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
Διαδικασία
Μήλα
Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια των μήλων και τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τα φρούτα σε ροδέλες ή φέτες πάχους 1 εκ., τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε και αυτά στην άκρη, μαζί με τα μήλα, μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα του κέικ.
Κέικ
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου φτιάξουμε ένα παχύρρευστο, ομοιογενές μείγμα για κέικ.
Συναρμολόγηση
Αδειάζουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης σε στρογγυλό και βαθύ ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Από πάνω στρώνουμε με όμορφο τρόπο τις ροδέλες ή φέτες μήλου, μισοκαλύπτοντας τη μία με την άλλη, ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά.
Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 5 λεπτά, ίσα ίσα για να σφίξει το βούτυρο.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε πάνω στα μήλα το μείγμα κέικ που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 25 λεπτά. Τρυπάμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγει σχεδόν στεγνό και καθαρό, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος για 40 λεπτά και το ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντάς το με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα.