Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πλούσια αμυγδαλόπιτα, το μαύρο ρούμι τής δίνει μια σχεδόν γιορτινή βαρύτητα, ενώ τα φρούτα του δάσους μια δροσερή τους οξύτητα.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
250 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το σερβίρισμα
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε ορισμένα σούπερ μάρκετ – πωλείται και ως αλεύρι αμυγδάλου)
6 αυγά
70 γρ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο
30 γρ. ρούμι μαύρο
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
250 γρ. φρούτα του δάσους (ή άλλα φρούτα φρέσκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια)
αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα + 1 κουτ. γλυκού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
λίγο βούτυρο και αλεύρι (ή ένα κομμάτι λαδόκολλα) για το ταψί
Διαδικασία
Για την αμυγδαλοπιτα, αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα.
Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και το ρούμι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1-2 λεπτά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Προσθέτουμε στο τέλος και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. (ή απλώνουμε στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλα), αδειάζουμε το μείγμα, σκορπίζουμε στην επιφάνειά του τα φρούτα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και τη ζάχαρη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 λεπτά και στους 150°C για άλλα 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.