Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπολαυστικά αμυγδαλωτά με άρωμα λεμονιού.
Υλικά
200 γρ. ασπράδι αυγού (υπολογίζουμε 6-7 ασπράδια, αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε)
550 γρ. αμύγδαλα λευκά
300 γρ. ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον, για την επικάλυψη
20 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε αμυγδαλωτό με λεμόνι, αλέθουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο μπλέντερ ή λίγα λίγα στο μούλτι, μέχρι να γίνουν μια όσο το δυνατόν πιο λεπτή σκόνη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με τη ζάχαρη άχνη.
Προσθέτουμε το ασπράδι, τον χυμό και το ξύσμα, και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής, μαλακή αλλά σταθερή μάζα (θα είναι υγρή, αλλά όχι υδαρής).
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει.
Πλάθουμε οβάλ αμυγδαλωτά με βάρος περίπου 30 γρ. έκαστο (για να μην κολλάνε, πασπαλίζουμε κάθε τόσο τα χέρια μας με άχνη ζάχαρη).
Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 12 λεπτά.
Αφήνουμε τα αμυγδαλωτά να κρυώσουν και τα κυλάμε σε άχνη ζάχαρη, να καλυφθούν καλά.