Συνταγή: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο αφράτο τσουρέκι σοκολάτας είναι το ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας όλο γλύκα.
Υλικά
- 250 γρ. γάλα
- 2/3-1 κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το προτιμάμε)
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο +επιπλέον, για το ταψί
- 1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 1 κουβερτούρα σε κομμάτια
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά. Φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των υλικών και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον).
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια να ξεφουσκώσει. Ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ζυμώνοντας με τα χέρια (αν χρειαστεί, τα βουτυρώνουμε λίγο, όπως και την επιφάνεια εργασίας). Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί καλά βουτυρωμένο. Τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου.