Χαλβάς - υπερπαραγωγή, αυστηρά για ενήλικους! To σιρόπι δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά μαυροδάφνη και μέλι, ενώ το τζιν δίνει σπιρτάδα και ισορροπεί τη γλύκα στη σάλτσα λευκής σοκολάτας. Δοκιμάστε τον!
Υλικά
- 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 90 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα
- 220 ml Μαυροδάφνη
- η φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 180 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 3 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (65-70% κακάο), ψιλοκομμένη
Για τη σάλτσα σοκολάτας (μόνο αν δεν νηστεύουμε)
- 250 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας τζιν (ή βότκα)
- 2 μπαστουνάκια κανέλας
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη Μαυροδάφνη με την πορτοκαλόφλουδα και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και 220 ml νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αδειάζουμε το σιρόπι αργά-αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα). Προσθέτουμε το λεμόνι και το μαστιχέλαιο, ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε τον χαλβά στη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη για 15-30 λεπτά, να κρυώσει καλά.
Σάλτσα λευκής σοκολάτας: Βράζουμε σε ένα μπρίκι, σε μέτρια φωτιά, 250 ml νερό μαζί με την κανέλα για 10 λεπτά. Βάζουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Σουρώνουμε το νερό και πετάμε τις κανέλες. Μετράμε 100 ml από το νερό και το ρίχνουμε στη λευκή σοκολάτα. Προσθέτουμε το τζιν και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λευκής σοκολάτας.