Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚαι όμως, αυτός ο απίθανα λαχταριστός κορμός είναι vegan. Είναι σοκολατένιος, γιορτινός και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όλους τους άλλους κορμούς. Θα τον λατρέψετε!
Παυλίνα Παπαντωνίου
Υλικά
Παντεσπάνι
240 γρ. (1 κούπα + 2½ κουτ. σούπας επιπλέον) ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
1½ κουτ. γλυκού μηλόξιδο
60 γρ. (4 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
110 γρ. (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
210 γρ. (1 + 2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
1½ κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Γέμιση
120 γρ. μαργαρίνη
140 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον) ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη
Σοκολατένια επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα με 72% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. (1 κούπα) γάλα καρύδας, σε κονσέρβα
Διακόσμηση (προαιρετικά)
φρέσκα σμέουρα (ή άλλα φρούτα του δάσους)
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Παντεσπάνι
Για να ετοιμάσουμε τον vegan χριστουγεννιάτικο κορμό κάνουμε ως εξής: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε όλη την ποσότητα του ροφήματος αμυγδάλου με το μηλόξιδο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να μισολιώσει και, τέλος, σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
Ρίχνουμε το μείγμα λαδιού- ζάχαρης στο μπολ με το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 25 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-180°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
Ξεφουρνίζουμε και, όσο το παντεσπάνι είναι ακόμη αρκετά ζεστό, το τυλίγουμε σε ρολό, ανασηκώνοντας τη λαδόκολλα για να σπρώξει το παντεσπάνι και να ρολάρει.
Aφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Αυτό το κάνουμε για να πάρει το σχήμα που θέλουμε (αν το τυλίξουμε αφού κρυώσει, θα σπάσει).
Γέμιση
Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, τη μαργαρίνη, την άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα, μια «βουτυρόκρεμα».
Ξετυλίγουμε με προσοχή το κρύο ρολό παντεσπάνι και το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια με τη μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε την αφράτη κρέμα μαργαρίνης.
Τυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, σχετικά σφιχτά, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει η γέμιση.
Σοκολατένια επικάλυψη
Βάζουμε τη σπασμένη κουβερτούρα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε ένα κατσαρολάκι και, όταν κάψει, το αδειάζουμε στην κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και το αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνει αρκετά παχύρρευστο.
Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και το περιχύνουμε με το σοκολατένιο μείγμα της επικάλυψης, φροντίζοντας να καλύψουμε τον κορμό εντελώς.
Με ένα πιρούνι τραβάμε (αν θέλουμε) γραμμές κατά μήκος του κορμού, ώστε να δώσουμε την εντύπωση φλοιού δέντρου.
Προαιρετικά, διακοσμούμε τον vegan χριστουγεννιάτικο κορμό με φρέσκα φρούτα του δάσους και πασπαλίζουμε με άχνη.