Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣας δίνουμε μία πολύ αρωματική vegan συνταγή , όπου σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα με σιρόπι με βάση την αγαύη.
Παυλίνα Παπαντωνίου
Υλικά
Ζύμη
630 γρ. (περίπου 5 κούπες) αλεύρι μαλακό
420 γρ. (περίπου 2 1⁄2 κούπες) σιμιγδάλι ψιλό
7 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
140 ml (3/4 της κούπας) νερό
240 ml (1 + 1/4 της κούπας) ηλιέλαιο
140 ml (3/4 της κούπας) χυμός πορτοκαλιού
40 ml (2 +1/2 κουτ. σούπας) κονιάκ
50 ml (3 κουτ. σούπας) σιρόπι αγαύης
125 γρ. (2/3 της κούπας) ζάχαρη κρυσταλλική
6 γρ. (1 κουτ. γλυκού) κανέλα
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) γαρίφαλο
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Σιρόπι
500 ml (2 + 1/2 κούπες) νερό
380 γρ. (2 + 2/3 της κούπας) ζάχαρη κρυσταλλική
400 ml (2 κούπες) σιρόπι αγαύης
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Σερβίρισμα
αρκετή τριμμένη καρυδόψιχα
Διαδικασία
Για το σιρόπι
Για τα vegan μελομακάρονα ξεκινάμε με το σιρόπι και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για την ζύμη
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. (Προσοχή στο ανακάτεμα, θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες και απαλές κινήσεις.)
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25-30 γρ. και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα.
Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζουμε την επιφάνειά τους ελαφρώς με ένα κόσκινο ή μεταλλικό σουρωτήρι με μεγάλες κυψέλες για να δημιουργήσουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο.
Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10- 15 δευτερόλεπτα.
Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.