Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια vegan λεμονόπιτα η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κανονική! Δοκιμάστε την.
Παυλίνα Παπαντωνίου
Υλικά
Βάση τάρτας
100 γρ. (3/4 κούπας + 1 κουτ. σούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. (3/4 κούπας) αλεύρι αμυγδάλου (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλιώς αγοράζουμε ωμά λευκά αμύγδαλα και τα αλέθουμε στον πολυκόφτη σε ψιλή σκόνη)
40 γρ. (1/2 κούπα) τριμμένη ινδική καρύδα
50 γρ. (1/4 κούπας) λάδι καρύδας κρύο (να είναι στερεό, όχι ρευστό) – το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε βάζα, στα ράφια με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής ή σε καταστήματα με υγιεινές τροφές
40 ml (3 κουτ. σούπας) παγωμένο νερό
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Κρέμα λεμονιού
100 γρ. (1/2 κούπα) φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι
150 γρ. (λίγο πάνω από 1/2 κούπα) σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
360 γρ. (περίπου 1 + 3/4 κούπας) γάλα ή κρέμα καρύδας (από κονσέρβα και οπωσδήποτε όχι light)
40 γρ. (1/3 κούπας) κορν φλάουρ
Γαρνίρισμα
1 κονσέρβα (400 ml) γάλα ή κρέμα καρύδας (από κονσέρβα και οπωσδήποτε όχι light)
λίγο ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
Για τη vegan lemon pie – νηστίσιμη λεμονόπιτα, από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας που προορίζουμε για γαρνίρισμα στο ψυγείο, να κρυώσει καλά. Θα τη βγάλουμε την επόμενη μέρα, μόλις τη χρειαστούμε.
Ζύμη
Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, στο μίξερ με το φτερό. Όταν αποκτήσει υφή σαν άμμο, προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 18-20 εκ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο με διάμετρο 22-23 εκ.
Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα, και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα λεμονιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ή κρέμα καρύδας, το λεμόνι και το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Αδειάζουμε λίγο από το μείγμα (περίπου το 1/4) σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί το μείγμα και αρχίσει να κοχλάζει, αδειάζουμε το μείγμα του κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με μια μεμβράνη την κρέμα, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αδειάζουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά (περίπου 1 ώρα).
Γαρνίρισμα
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρύα κρέμα καρύδας μαζί με το ξύσμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα σαν σαντιγί και γαρνίρουμε με αυτή την επιφάνεια της τάρτας.
Σχηματίζουμε ροζέτες με κορνέ ή απλώνουμε την κρέμα ακανόνιστα με μια σπάτουλα.