Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣυνήθως το κέικ καρότου έχει επικάλυψη από τυρί κρέμα. Εδώ εμείς φτιάχνουμε μια επικάλυψη από κάσιους! Περιέχει επίσης λίγο μέλι, που δεν είναι vegan. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι σφενδάμου ή να παραλείψετε εντελώς την επικάλυψη.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Επικάλυψη (προαιρετική)
1 + 1/4 κούπας κάσιους
1/2 κούπα κρέμα καρύδας από κονσέρβα (ελέγξτε τα συστατικά, να μην έχει ζάχαρη)
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
3 κουτ. σούπας μέλι ή -για τους vegans- σιρόπι σφενδάμου
Κέικ
2 κούπες τριμμένο καρότο
2 κούπες αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς τα κουκούτσια (τους πιέζουμε μέσα στην κούπα, ώστε να χωρέσουν περισσότεροι)
2½ κούπες καρύδια (ψίχα)
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
3/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 κούπα αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
1/4 κούπας σταφίδες
Μυστικά
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Αν δεν βάλουμε την επικάλυψη, το γλυκό μπορεί να σερβιριστεί αμέσως. Ωστόσο, η επικάλυψη αυτή χρειάζεται πάγωμα για να σταθεροποιηθεί. Το γλυκό είναι καλύτερο όταν σερβίρεται πολύ κρύο, αλλά όχι εντελώς παγωμένο.
Διαδικασία
Επικάλυψη
Για να φτιάξουμε vegan και ωμοφαγικό κέικ καρότου, χωρίς ζάχαρη, αρχικά μουλιάζουμε τα κάσιους σε ζεστό νερό για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε τα κάσιους μαζί με την κρέμα καρύδας, τον χυμό λεμονιού και το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου σε έναν πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Κέικ
Πολτοποιούμε τους χουρμάδες στον πολυκόφτη και τους αδειάζουμε σε ένα μπολ (αν δεν γυρνάει καλά το μαχαίρι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό).
Ρίχνουμε στον άδειο πολυκόφτη τα καρύδια, το αλάτι και τα μπαχαρικά και αλέθουμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
Προσθέτουμε τους πολτοποιημένους χουρμάδες και το τριμμένο καρότο και αλέθουμε ξανά με διακεκομμένη λειτουργία μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Δεν επιμένουμε πολύ! Το καρότο δεν θα ενοποιηθεί εντελώς, αλλά δεν θέλουμε να βγάλει υγρά. Θέλουμε ένα μαλακό μείγμα που να πλάθεται, όχι πουρέ! Αν ο πολυκόφτης μας δεν χωράει όλα τα υλικά μαζί, τα μοιράζουμε σε δύο δόσεις και τα ενώνουμε στο τέλος σε μπολ.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και τις σταφίδες και αναμειγνύουμε.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ., αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν από πάνω για να δώσουμε ύψος στη φόρμα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού για να απλώσει και να ισιώσει.
Απλώνουμε από πάνω την επικάλυψη.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
Βγάζουμε από την κατάψυξη περίπου 30 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε το κέικ καρότου.