
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΩραίες οι παραλλαγές αλλά σαν το κλασικό, πολίτικο τσουρέκι δεν έχει!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
- 25 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαχλέπι (σκόνη)
- 1 κρυσταλλάκι μαστίχας, κοπανισμένο με 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια
- 1 αυγό
- 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
- 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πολίτικο τσουρέκι, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10-15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε ζεστό σημείο, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι μήκους 20 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Βάζουμε το τσουρέκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30- 40 λεπτά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.