Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολο και λιχούδικο τσουρέκι, γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, με συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Υλικά
Γρήγορο προζύμι
- 75 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
- 100 ml (1/2 κούπα) φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 100 γρ. (3/4 κούπας) αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
Για τα τσουρέκια
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
- 3 αυγά + 1 επιπλέον, για το άλειμμα
- 240 ml (1 + 1/4 κούπας) φρέσκο γάλα, πλήρες
- 100 ml (1/2 κούπα) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1.150 γρ. (9 κούπες) αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
- 1 φακελάκι (8 γρ.) μαχλέπι, σε σκόνη
- 1 καψάκι βανιλίνη
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των χεριών μας
- 300 γρ. πραλίνα φουντουκιού
- αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού, ξεκινάμε με το γρήγορο προζύμι. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.
Τσουρέκια
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τα 3 αυγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και τη βανιλίνη, ρίχνουμε και το γρήγορο προζύμι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά λεία ζύμη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι πολύ εύπλαστο και μαλακό, που να τυλιχτεί γύρω από τον γάντζο.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και ζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για 1-2 λεπτά.
- Πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι, το κόβουμε στη μέση και έπειτα το κάθε κομμάτι στα τρία. Αυτά τα 6 κομμάτια τα πλάθουμε σε λεπτά μπαστούνια.
- Πιέζουμε όλα τα μπαστούνια με τον πλάστη, ελαφρά, μέχρι να πλατύνουν και στο κέντρο και κατά μήκος του καθενός απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού.
- Διπλώνουμε κάθε μπαστούνι κατά μήκος στη μέση, ώστε να καλύψουμε την πραλίνα, και πιέζουμε καλά το σημείο της ένωσης. Τα πλάθουμε να γίνουν ξανά στρογγυλεμένα. Ανά τρία τα πλέκουμε φτιάχνονας δύο τσουρέκια.
- Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με το επιπλέον αυγό, με προσοχή για να μην τα τρυπήσουμε, και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γυαλίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.