Ένα γευστικό τσάτνεϊ που ταιριάζει με λευκά τυριά, με ψητά κρεατικά αλλά και με φαγητά με λάχανο, όπως οι ντολμάδες λαδεροί.
Υλικά
200 γρ. αχλάδια + 250 γρ. μήλα κόκκινα, καθαρισμένα, σε κομμάτια 1-1,5 εκ.
2,5 γρ. (περίπου 1/3 κουτ. γλυκού) αλάτι
125 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, χωρίς τα φλούδια και τα σπόρια
60 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 γρ. σταφίδες ξανθές ή μαύρες
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
90 ml χυμός πορτοκαλιού
150 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού κακουλέ, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
15 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
150 ml ξίδι από λευκό κρασί
3 ίνες σαφράν
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τσάτνεϊ μήλο, αχλάδι και ντομάτα αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αχλάδι, σε κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν μαρμελάδα.
Προσθέτουμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
Διατηρούμε σε βάζο στο ψυγείο για τουλάχιστον 8-10 ημέρες.