Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥπάρχουν τουλάχιστον τρία γλυκά στην Ιταλία με αυτό το τόσο… διπλωματικό όνομα. Το ένα είναι σαν κρέμα, το δεύτερο είναι σαν μιλφέιγ και το τρίτο το καλύτερο, που σας δίνουμε εμείς, είναι μια τούρτα σε σχήμα κορμού, γεμιστή με πλούσια κρέμα σοκολάτας και μούρα. Η συνταγή αναγράφεται στο Κλασικό Ιταλικό Βιβλίο Μαγειρικής της Marcella Hazan, η οποία το περιγράφει ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο που δεν χρειάζεται ψήσιμο. Γίνεται με κέικ Μαδέρα αλλά και με παντεσπάνι. Απολαύστε την!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 100 ml καφές εσπρέσο (αν δεν έχουμε εσπρεσιέρα ή το ειδικό μπρίκι του εσπρέσο, χρησιμοποιούμε στιγμιαίο εσπρέσο)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας ρούμι
- 200 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- 340 γρ. έτοιμο παντεσπάνι ή κέικ βανίλια (βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ στα είδη ζαχαροπλαστικής)
- 6 μεγάλα αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (πολύ κρύα)
- μούρα της αρεσκείας μας ή φράουλες, καλά πλυμένα και στραγγισμένα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τούρτα - κορμό με σοκολάτα και ρούμι ανακατεύουμε τον καυτό καφέ με 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, το νερό και το ρούμι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε ένα μπολ που στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει) τις σταγόνες σοκολάτας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο μπεν μαρί.
- Κόβουμε λωρίδες από το παντεσπάνι ή το κέικ, τέτοιου μεγέθους που να καλύπτουν καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ ή για ψωμί με χωρητικότητα 1,5 λίτρο. Δεν χρειάζεται να είναι ενιαίες λωρίδες που να καλύπτουν πέρα έως πέρα κάθε πλευρά· μπορούν να είναι μικρότερα κομμάτια που θα τα τοποθετήσουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Πάντως, αν χρησιμοποιήσουμε κέικ, είναι πιο εύκολο να το κόψουμε κατά μήκος, σε λεπτές λωρίδες.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κομμάτια του παντεσπανιού ή του κέικ που κόψαμε με το μείγμα του καφέ, τόσο ώστε να βραχούν, χωρίς όμως να μαλακώσουν πολύ και να διαλυθούν.
- Τα στρώνουμε στη φόρμα, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει πολύ καλά και να ασπρίσει (θα γίνει σχεδόν τετραπλάσιο σε όγκο από το αρχικό).
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (να είναι καθαρό και στεγνό!) τα ασπράδια σε μια αφράτη μαρέγκα, την οποία αδειάζουμε στο μείγμα σοκολάτας-κρόκων και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη στρωμένη με παντεσπάνι φόρμα.
- Κόβουμε κι άλλες λωρίδες παντεσπάνι ή κέικ για να καλύψουμε την επιφάνεια του γλυκού και τις βρέχουμε και αυτές με το μείγμα του καφέ.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 βράδυ.
- Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
- Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το γλυκό αναποδογυρίζοντάς το σε πιατέλα και καλύπτουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη με σπάτουλα. Αν θέλουμε, δημιουργούμε με τη σπάτουλα κυματισμούς στην επιφάνεια.
- Στολίζουμε με τα μούρα ή τις φράουλες και σερβίρουμε.