Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΑν θέλουμε, μπορούμε όταν στήνουμε την τούρτα να ραντίσουμε κάθε στρώση μαρέγκας με λίγο λικέρ πορτοκάλι.
Εύα Μαθιουδάκη
Υλικά
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
- 125 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
Για τις μαρέγκες
- 3 ασπράδια αυγών
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ωμά, με τη φλούδα τους
- 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τούρτα με μαρέγκες και καραμελωμένα αμύγδαλα σε κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Ρίχνουμε σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σταθεροποιηθεί η μαρέγκα και να γυαλίσει.
- Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάμε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και αυτή μένει σταθερή.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και την ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε δόσεις από τη μαρέγκα και σχηματίζουμε στη λαδόκολλα ροζέτες διαμέτρου περίπου 8 εκ.
- Θα βγούν περίπου 15 μαρέγκες.
- Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, ώστε να στεγνώσουν καλά.
- Όταν ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα, είναι έτοιμες.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Καραμελωμένα αμύγδαλα
- Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε τα αμύγδαλα να σκορπίσουν ομοιόμορφα και να καραμελώσουν.
- Παράλληλα, στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Αδειάζουμε την καραμέλα με τα αμύγδαλα και την απλώνουμε σε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση με μια σπάτουλα.
- Την αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει και να σκληρύνει.
- Μετά από περίπου 2-3 ώρες θα έχει γίνει μια σκληρή πλάκα καραμέλα.
- Τη σπάμε με το χέρι μας σε ακανόνιστα μέτρια κομμάτια, κρατάμε 2-3 στην άκρη για το στόλισμα του γλυκού και τα υπόλοιπα τα θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη.
Σαντιγί
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα και σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Τούρτα
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό), ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος στρώνουμε έναν λεπτό στρογγυλό δίσκο με σαντιγί, διαμέτρου περίπου 25 εκ.
- Από πάνω απλώνουμε μία στρώση με μαρέγκες.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα μία στρώση θρυμματισμένα καραμελωμένα αμύγδαλα και από πάνω λίγη σοκολάτα λιωμένη.
- Από πάνω απλώνουμε μία στρώση σαντιγί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να σχηματιστεί μια όμορφη τούρτα.
- Τελειώνουμε στολίζοντας με λίγη σοκολάτα λιωμένη και τα κομμάτια με τα καραμελωμένα αμύγδαλα που είχαμε φυλάξει.