Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τα διασημότερα γλυκά του νησιού Κάπρι, και όχι άδικα, αφού έχει θεϊκή γεύση και είναι πολύ εύκολο. Πρόκειται για ένα είδος κέικ χωρίς αλεύρι, πολύ μαλακό και ζουμερό, με γεύση αμυγδάλου και λεμονιού.
Υλικά
450-500 γρ. λεμόνια
350 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα (προαιρετικά)
6 αυγά
450 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά με την ονομασία «αλεύρι αμυγδάλου»)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
50 γρ. κορν φλάουρ
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε torta caprese με λεμόνι, αρχικά πλένουμε τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά (δοκιμάζουμε τρυπώντας τα με ένα πιρούνι – αν τα διαπερνά με ευκολία, είναι έτοιμα).
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα τεμαχίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Ζυγίζουμε και κρατάμε 400 γρ. από τα κομμένα λεμόνια (μαζί με τις φλούδες τους) και τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ.
Προσθέτουμε το 1/3 της άχνης ζάχαρης και πολτοποιούμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πούλπα.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε την πούλπα λεμονιού, την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη, τα αυγά, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τέλος και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. (που έχουμε ακουμπήσει σε λαδόκολλα) ή σε μια στρογγυλή φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε, την torta caprese με λεμόνι, να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη.