Από τα πιο αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά, το γαλακτομπούρεκο είναι το κατεξοχήν γλυκό της άνοιξης. Και αυτό εδώ είναι πολύ καλό: στητό, πλούσιο, καμαρωτό, με τραγανό και χρυσοψημένο φύλλο.
Υλικά
Για την κρέμα
- 1.200 γρ. κατσικίσιο γάλα ή άλλο της αρεσκείας μας (προτιμάμε ένα πλούσιο σε γεύση γάλα, με πλήρη λιπαρά)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλίνη
Για το φύλλο
- 12 φύλλα Βηρυτού
- 200 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (από βάζο)
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 300 γρ. νερό
- 30 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε το τέλειο γαλακτομπούρεκο, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 1 λεπτό από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το ξύσμα και το αλάτι και ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Μόλις αρχίζει να πήζει ελαφρά η κρέμα σιμιγδαλιού, πριν γίνει πολύ σφιχτή, αποσύρουμε, προσθέτουμε το χτυπημένο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά εκτός φωτιάς, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 24 x 30 εκ. και στρώνουμε τα 8 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
- Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα για να τη σκεπάσουμε.
- Βουτυρώνουμε τις άκρες των φύλλων που γυρίσαμε προς τα μέσα και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα.
- Ψαλιδίζουμε τις γωνίες τους και περνάμε τις άκρες τους ανάμεσα στο γλυκό και το ταψί, προσπαθώντας με μια ίσια σπάτουλα να ανασηκώσουμε το γλυκό για να τις περάσουμε από κάτω.
- Χαράσσουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια με ένα καλό μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180- 190°C για 50 λεπτά και, μόλις βγει, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 5-6 ώρες να το απορροφήσει και σερβίρουμε.
- Προσοχή, το γαλακτομπούρεκο δεν διατηρείται καλά στο ψυγείο γιατί θα πανιάσουν τα φύλλα. Σκεπάζουμε απλώς το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε δροσερό σημείο. Ακόμα και λίγα κομμάτια να μείνουν, δεν τα βάζουμε σε κλειστό τάπερ, γιατί θα μαλακώσουν αμέσως τα φύλλα.