Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό του είναι ένα απίθανο κέικ, που κόβοντάς το, τα σοκολατένια «δάκρυά» του χύνονται στο πιάτο μας. Για τους λάτρεις της σοκολάτας!
Υλικά
- 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 7 αυγά
- 250 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. μαργαρίνη, κομμένη σε κύβους + λίγη για τη φόρμα
- 1½ φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ που κλαίει, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μαρέγκα.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, το κονιάκ, το ξύσμα, αν το επιλέξουμε, και έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
- Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε σε αυτό τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, ανακατεύοντας κυκλικά από κάτω προς τα πάνω.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε μία κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 14 - 16 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο δικός μας, ώστε να μείνει υγρό στο εσωτερικό του.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά εκτός φούρνου, προτού το ξεφορμάρουμε.