Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο μυστικό σε αυτό το κέικ είναι ότι καίμε το βούτυρο στο τηγάνι μέχρι να καφετίσει και να πάρει αρώματα καβουρδισμένου φουντουκιού. Το κέικ μας έτσι αποκτά μια πιο βαθιά, ξηροκαρπάτη γεύση και ανεπανάληπτη νοστιμιά.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 250 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. (5 κουτ. σούπας) γιαούρτι
- 100 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ, αρχικά λιώνουμε, σε ένα τηγάνι, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
- Μετά από 3-4 λεπτά θα αρχίσει να αφρίζει, αλλά εμείς συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καφετίσει και να πάρει αρώματα καβουρδισμένου φουντουκιού.
- Στη συνέχεια, αδειάζουμε το βουτυρο σε ένα μπολ, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν αλοιφή (έχουμε τον νου μας να μην παγώσει εντελώς, να αλείφεται).
- Σε αυτό το στάδιο, βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Τα αδειάζουμε σε δύο δόσεις στο προηγούμενο μείγμα, εναλλάξ με το γιαούρτι και το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.