Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια εύκολη εκδοχή της ταχινόπιτας, χωρίς φύλλο. Ένα κέικ με όλες τις γεύσεις του παραδοσιακού νηστίσιμου γλυκού -ιδανικό για πρωινό!
Υλικά
- 1 1⁄2 κούπα (300 γρ.) νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 καρφάκια γαρίφαλα
- 1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
- 1 1⁄2 κούπα ταχίνι + 2 κουτ. γλυκού επιπλέον για το σκεύος
- 1 κούπα (200 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
- 1/4 κούπας (50 γρ.) κονιάκ
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
- 1 κούπα καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ταχινόπιτα χωρίς φύλλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσει το νερό με το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και 1 κούπα από το αρωματισμένο νερό που βράσαμε. (Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Το υπόλοιπο νερό δεν θα το χρειαστούμε, το βάλαμε απλώς γιατί εξατμίζεται λίγο και θέλουμε να μείνει 1 γεμάτη κούπα.) Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ., καλύπτοντας τον πάτο. Αλείφουμε το χαρτί και τα τοιχώματα του ταψιού με ταχίνι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και κόβουμε σε κομμάτια.