
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΝηστίσιμη και αφράτη ταχινόπιτα σε στυλ κέικ με κομματάκια σοκολάτας και λιχούδικο γλάσο σοκολάτας από πάνω!
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
- 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 20 ml μπράντι
- 250 γρ. ταχίνι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
- λίγο λάδι και λίγο αλεύρι για το ταψί
Για το γλάσο
- 250 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 120 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ταχινόπιτα κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20 x 20 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τον χυμό, το μπράντι, το ταχίνι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το ξύσμα και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε να διασκορπιστούν ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Γλάσο
- Αδειάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το ελαιόλαδο σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο τοποθετούμε σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί ένα λείο, ενιαίο και γυαλιστερό μείγμα.
- Ξεφορμάρουμε την κρύα ταχινόπιτα και την περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο.