Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια τάρτα σαν πορτοκαλόπιτα με ωραία τραγανή βάση και πλούσια γέμιση με ανθότυρο και ρούμι.
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, κομμένο σε κύβους
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
15 γρ. ασπράδι αυγού
Για τη γέμιση
40 γρ. σταφίδες
1 κουτ. σούπας ρούμι
500 γρ. ανθότυρο νωπό
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
χυμός από 1 πορτοκάλι
50 γρ. ζάχαρη άχνη
ελάχιστο αλάτι
80 γρ. κουβερτούρα με 60- 72% κακάο, σε σταγόνες, ή τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
2 κρόκοι αυγού
φιλέ αμυγδάλου, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη τάρτα πορτοκάλι με ανθότυρο και πικρή σοκολάτα, ξεκινάμε με τη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα με υφή σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα και η ζύμη να γίνει μια μπάλα.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, διαμέτρου περίπου 28 εκ. Βουτυρώνουμε το εσωτερικό μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Βάζουμε τη ζύμη να παγώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση
Σε ένα μικρό μπολ μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι και 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό, για 30 λεπτά, και μετά τις στραγγίζουμε καλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το ανθότυρο, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την άχνη, τον χυμό και ελάχιστο αλάτι.
Ενσωματώνουμε σταδιακά τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα, και προσθέτουμε τις στραγγισμένες σταφίδες και την κουβερτούρα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κρύα βάση τάρτας και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή όταν κρυώσει.