
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑμύγδαλα, τζίντζερ και κανέλα στη ζύμη, βανίλια και ρούμι στη φραουλένια γέμιση. Μια τάρτα όλο άρωμα έχουμε εδώ, σκεπασμένη με ζυμαρένιες λωρίδες σαν πάστα φλώρα, που μπορούμε να σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Ζύμη
- 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 160 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κρόκοι αυγών
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, αλεσμένα σε σκόνη στον πολυκόφτη
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Γέμιση
- 700 γρ. φράουλες, σε μεγάλα κομμάτια + λίγες ακόμα για σερβίρισμα
- 70 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. ρούμι ή κονιάκ ή αμαρέτο
- 1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
- 1 αυγό για το άλειμμα της ζύμης
- άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα
- παγωτό (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την τάρτα με φράουλες, αμύγδαλα και μπαχαρικά, ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη και το ξύσμα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας καλά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη, χωρίς να επιμείνουμε πολύ.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Το στρώνουμε μέσα σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη ή με πετσέτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να παγώσει η ζύμη της βάσης, για να μη μαζέψει πολύ στο ψήσιμο.
- Παράλληλα, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχος 4 χιλιοστών. Τη μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και τη βάζουμε και αυτή στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα, το ποτό και τα σποράκια της βανίλιας. Αδειάζουμε το μείγμα στη ζύμη που έχουμε στρώσει στην ταρτιέρα.
- Με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε τη ζύμη που ανοίξαμε χωριστά σε μακριές λωρίδες πάχους 1,5 εκ. και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του γλυκού, τις μισές οριζόντια και τις άλλες κάθετα, αφήνοντας ακάλυπτες τις φράουλες σε κάποια σημεία.
- Κολλάμε τις άκρες από τις λωρίδες στη ζύμη που έχει «σκαρφαλώσει» στα τοιχώματα.
- Αλείφουμε τα σημεία της ζύμης με αυγό και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη και, αν θέλουμε, με παγωτό.