Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑφού ετοιμάζουμε και προψήσουμε τη βάση της τάρτας, καλύπτουμε την επιφάνειά της, πρώτα με μια στρώση από τριμμένα φουντούκια και έπειτα με πουρέ από αχλάδια σιγοβρασμένα σε σιρόπι. Είναι δυο υλικά που ταιριάζουν γάντι και ο συνδυασμός τους κάνει αυτό το γλυκό αξιομνημόνευτο. Δεν παραλείπουμε την τραγανή ζύμη κραμπλ που καλύπτει την επιφάνεια και δίνει στην τάρτα ακαταμάχητη υφή.
Σπύρος Πεδιαδιτάκης
Υλικά
Για τη ζύμη
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
- 45 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αυγό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 200 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη στον πολυκόφτη
- 500 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 5 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Για το κραμπλ
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τάρτα αχλάδι με φουντούκια και τραγανή ζύμη κραμπλ ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη ζύμη και πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί (με τα χέρια ή στο μίξερ, με το φτερό) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο μεγάλα αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει, μαζί με τα χαρτιά.
- Έπειτα ξεκολλάμε τα χαρτιά και στρώνουμε τη ζύμη σε ένα τσέρκι για τάρτα διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας τις άκρες της να κρέμονται προς τα έξω.
- Γεμίζουμε την τάρτα με φασόλια (το βάρος θα βοηθήσει να μη φουσκώσει η ζύμη).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12 λεπτά.
- Αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
- Σκορπίζουμε τα τριμμένα φουντούκια πάνω στην ψημένη ζύμη.
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα αχλάδια.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Βγάζουμε τα αχλάδια από το σιρόπι και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πουρές.
- Αδειάζουμε τον πουρέ πάνω από την πούδρα φουντουκιού.
- Στη συνέχεια, βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το κραμπλ.
Κραμπλ
- Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης, τα οποία σκορπίζουμε πάνω στην τάρτα, σκεπάζοντάς την όλη. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των υλικών, μπορεί τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη αντί να γίνουν ψίχουλα. Σε αυτή την περίπτωση τρίβουμε το ζυμάρι στον τρίφτη ή το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
- Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.