Κείμενο: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπό το πιο κλασικά μηλογλυκά, η ταρτ τατέν είναι όχι μόνο πολύ γευστική αλλά και πανεύκολη!
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας (μέχρι την τελευταία στιγμή τη διατηρούμε στο ψυγείο)
- 6 μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα στα 8
Καραμέλα
- 100 γρ. (1/2 κούπα) νερό
- 50 γρ. γλυκόζη
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ταρτ τατεν ξεκινάμε με τη καραμέλα. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να γίνει μια ξανθιά καραμέλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί.
- Την αδειάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 22-25 εκ., καλύπτοντας όλο τον πυθμένα, και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στρώνουμε από πάνω τις φέτες μήλου, κυκλικά.
- Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και κόβουμε έναν δίσκο κατά 4-6 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού μας.
- Σκεπάζουμε τα μήλα με τον δίσκο της σφολιάτας, περνώντας τις άκρες της μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε καλά σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 35-40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αναποδογυρίζουμε αμέσως πολύ προσεκτικά σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.