
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Ακριβή Κακκαβά
Αποθήκευση για αργότεραΠαριστάνει τον Ελβετό
Το παντεσπάνι το λέμε pan di Spagna («ψωμί της Ισπανίας»), κι ας το εφηύραν οι Ιταλοί. Και τη μακρουλή εκδοχή του τη λέμε swiss roll (ελβετικό ρολό), κι ας μην έχει ουδεμία σχέση με την Ελβετία. Ευτυχώς που τα γλυκά δεν έχουν διαβατήριο, γιατί τι εθνικότητα θα δήλωναν;
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35 γρ. σκόνη κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 130 γρ. ζάχαρη
- 20 ml σπορέλαιο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση & το γαρνίρισμα
- 250 γρ. άλειμμα πραλίνας φουντουκιού τύπου «μερέντα» καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροσπασμένα
- σταγόνες σοκολάτας άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα
Μυστικά
Αν δεν τα καταφέρουμε και το παντεσπάνι σπάσει πολύ στο τύλιγμα, μπορούμε να καλύψουμε τις ατέλειες φτιάχνοντας ένα σοκολατένιο γλάσο. Βράζουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα με 50-55% κακάο, προσθέτοντας και 1 κουτ. σούπας γλυκόζη ή μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο γλάσο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να γίνει πιο παχύρρευστο και περιχύνουμε το ρολό, απλώνοντάς το καλά με μια σπάτουλα για να καλυφθεί παντού.
Διαδικασία
- Για το swiss roll πραλίνας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170- 180°C, με αέρα. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να τετραπλασιαστούν σε όγκο.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά μαζί με το αλάτι και το λάδι, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ, ώστε να μη χαθεί ο όγκος.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη λαμαρίνα απλώνοντάς το πέρα έως πέρα, φροντίζοντας να έχει παντού ομοιόμορφο πάχος.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά.
- Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το ακουμπάμε με την επάνω μεριά σε ένα καινούργιο αντικολλητικό χαρτί και αφαιρούμε το χαρτί όπου το ψήσαμε.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε περίπου ένα εκατοστό και από τις 4 πλευρές, ώστε να αφαιρέσουμε τα τραγανά ακριανά κομμάτια.
- Τυλίγουμε ρολό το παντεσπάνι μας όσο είναι ζεστό, κλείνοντας μέσα μαζί και το χαρτί, και το αφήνουμε να κρυώσει. Έτσι θα πάρει το σχήμα του ρολού και δεν θα σπάσει πολύ (γενικώς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το ελβετικό ρολό είναι εύθρυπτο και κάποιο σπάσιμο είναι αναμενόμενο).
- Όταν κρυώσει, το ξεδιπλώνουμε πολύ προσεκτικά και απλώνουμε σε όλη την εσωτερική του επιφάνεια πραλίνα, κομ- μάτια φουντουκιού και σταγόνες σοκο- λάτας στην ποσότητα που επιθυμούμε. Το ξανακάνουμε ρολό, χωρίς το χαρτί αυτή τη φορά, και σερβίρουμε.
- Μπορούμε να σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή λίγη λιωμένη κουβερτούρα και μερικά καβουρδισμένα φουντούκια.