Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραStollen, χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία!
Υλικά
175 γρ. βούτυρο
175 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
250 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, καλά κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
125 γρ. σταφίδες μαύρες
250 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. αμύγδαλα λευκά χοντροκομμένα
100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κύβους
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Για το stollen, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά για 3- 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ρίχνουμε σταδιακά το ξύσμα, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα κυβάκια πορτοκαλιού και το ρούμι (ή κονιάκ), συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη για το stollen.
Αφήνουμε τη ζύμη του stollen στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να σφίξει.
Για το stollen, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη του stollen στη μέση και πιέζουμε με τις παλάμες μας κάθε κομμάτι να ανοίξει σε οβάλ φύλλο, χοντρό, πάχους περίπου 2 εκ.
Διπλώνουμε κάθε δίσκο στα δύο, αφήνοντας το κάτω μέρος να εξέχει από το επάνω κατά 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τα στόλεν στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 55 - 65 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Ξεφουρνίζουμε τα στόλεν, τα αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε το stollen από τη Γερμανία.