Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραTres leches σημαίνει τρία γάλατα. Έτσι ονομάζεται ένα μεξικάνικο γλυκό που ως βάση του έχει ένα λευκό παντεσπάνι το οποίο σιροπιάζεται με ένα σιρόπι από τρία γάλατα. Εδώ η βάση είναι σοκολατόπιτα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) γάλα
120 ml (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) βραστό νερό
λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι tres leches
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (πλήρες)
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 φάκελος τρίμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών σιγά σιγά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε ξανά. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Το αδειάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Σιρόπι tres leches
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
Έπειτα, με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια (περίπου ανά 2,5 εκ.).
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το σιρόπι tres leches σε όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση, πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, η σοκολατόπιτα θα μοιάζει να κολυμπάει στο σιρόπι, αλλά θα απορροφηθεί.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας.