Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια εύκολη σοκολατένια βασιλόπιτα με σοκολάτα και φουντούκι. Γίνεται με «καμένο» βούτυρο και αποκτά βαθιά αρώματα καβουρδισμένου ξηρού καρπού και μελάσας.
Γιώργος Πλατινός
Υλικά
- 330 γρ. άχνη ζάχαρη
- 120 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη
- 30 γρ. μέλι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 300 γρ. ασπράδι αυγού (10 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγέθους)
- 180 γρ. βούτυρο λιωμένο μέχρι να καβουρδιστεί (λιώνουμε το βούτυρο σε τηγανάκι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει καφετί χρώμα και μυρωδιά φουντουκιού)
- 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
- 3-4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, για το πασπάλισμα του σκεύους
- ζάχαρη άχνη και κακάο, για πασπάλισμα
Μυστικά
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα πριν το αδειάσουμε στη φόρμα. Επίσης, αν είμαστε πολλά άτομα, μπορούμε να διπλασιάσουμε τα υλικά για μια μεγάλη βασιλόπιτα, αυξάνοντας όμως και τον χρόνο ψησίματος.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σοκολατένια βασιλόπιτα με φουντούκι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C, στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με καστανή ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τη σκόνη φουντουκιού, το μέλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα ασπράδια ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια ρίχνουμε το καβουρδισμένο βούτυρο, καυτό, και τις σταγόνες κουβερτούρας.
- Ανακατεύουμε έτσι ώστε η σοκολάτα να μισολιώσει από τη θερμοκρασία του βουτύρου.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που προετοιμάσαμε, προσθέτοντας και το φλουρί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.