Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η εύκολη, όμορφη και ανάλαφρη τούρτα σάρλοτ είναι ιδανική για ένα εντυπωσιακό φινάλε στο γιορτινό τραπέζι.
Jean-Charles Métayer
Υλικά
- 2 πακέτα σαβουαγιάρ
Για την κρέμα
- 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 2 αυγά
- 60 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 300 ml κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για το σιρόπι
- 200 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 2 ξύλα κανέλας
Διαδικασία
- Για τη σαρλότ με κρέμα λεμονιού, σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα αυγών - ζάχαρης, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μεταφέρουμε το όλον σε κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα. άποσύρουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το βούτυρο.
- Στραγγίζουμε καλά τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε και αυτές στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 10 - 15 λεπτά, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μην πιάσει κρούστα) και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, ανακατεύουμε με το σύρμα για να αφρατέψει, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε ξανά απαλά με μια ελαστική σπάτουλα.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 λεπτά, από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Βάζουμε ένα τσέρκι 24 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα πάνω σε μια πιατέλα. Κόβουμε κάθετα με μυτερό μαχαίρι τη στρογγυλή βάση από τη μία πλευρά από 25 περίπου σαβουαγιάρ. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουν να σταθούν όρθια.
- Τα βάζουμε όρθια γύρω-γύρω στο τσέρκι. Μουλιάζουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ στο σιρόπι για ελάχιστα δευτερόλεπτα και τα βάζουμε ξαπλωτά, να καλύψουν τον πυθμένα.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα λεμόνι και βάζουμε άλλη μία στρώση μουλιασμένα σαβουαγιάρ. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα λεμόνι και βάζουμε τη σάρλοτ με ελαφριά κρέμα λεμονιού στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, να δέσει καλά.
- Πριν από το σερβίρισμα της σάρλοτ αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε, αν θέλουμε, με ξύσμα λεμονιού και φύλλα μέντας.