Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα αφράτα ρολά, εμπλουτισμένα με πουρέ κολοκύθας, είναι ωραία από μόνα τους, αλλά γίνονται ακόμα πιο λιχούδικα με την προσθήκη σάλτσας καραμέλας!
Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά
Υλικά
Ζύμη
- 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 110 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 200 γρ. πουρές κολοκύθας*
- 1 αυγό
- 60 γρ. γάλα χλιαρό
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 6 γρ. αλάτι (1 κουτ. γλυκού)
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι)
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Γέμιση
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα μπαχαρικών της ζύμης
Κολλώδης επικάλυψη
- 160 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 110 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 80 γρ. μέλι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε το ζυμάρι από το προηγούμενο βράδυ και να το κρατήσουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη. Το επόμενο πρωί θα συνεχίζουμε τη διαδικασία από το βήμα 5.
*Πως φτιάχνουμε πουρέ κολοκύθας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Παίρνουμε μια σχετικά μικρή κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι και τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας στη λαμαρίνα με την κομμένη όψη τους προς τα κάτω. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Δοκιμάζουμε πιέζοντας με τη ράχη ενός κουταλιού – θα πρέπει η φλούδα να υποχωρεί και να βουλιάζει από την πίεση. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Έπειτα, αφαιρούμε τη σάρκα της κολοκύθας με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Ζυγίζουμε και παίρνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για τη συνταγή μας και την υπόλοιπη τη διατηρούμε στην κατάψυξη για μια άλλη συνταγή, όπως σούπα, κέικ, πουρέ, τάρτα κ.ά.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρολά κολοκύθας με butterscotch, ξεκινάμε με τη ζύμη για τα ρολά: Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια για 5-10 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια λεία ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
- Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μεγάλο παραλληλόγραμμο πάχους 1 εκ.
Γέμιση
- Αλείφουμε τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο και την πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τα μπαχαρικά.
- Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε 6-8 φέτες (για ευκολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα για το κόψιμο).
Επικάλυψη
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τη βανίλια και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα καραμέλας (butterscotch).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την butterscotch στον πάτο από το ταψάκι όπου θα ψήσουμε τα ρολάκια.
- Από πάνω πασπαλίζουμε τα τριμμένα καρύδια και τοποθετούμε έπειτα τα ρολά ξαπλωτά, αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε τουμπάροντας τα ρολά σε πιάτα, ώστε να τρέξει όμορφα και να τα καλύψει η καραμέλα.