
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΌλα σπιτικά, ολα με FLORA. Ένα πανεύκολο ραβανί με πορτοκάλι, ένα ασυνήθιστο κέικ με χαλεπιανά και αλμυρή καραμέλα, ένα μυρωδάτο κέικ με μέλι και ένα vegan κέικ με μήλα.
Υλικά
- 300 γρ. πορτοκάλια με λεπτή φλούδα (π.χ. «Μέρλιν»)
- 10 γρ. baking powder
- 10 γρ. σόδα
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. FLORA original
- 180 γρ. σιμιγδάλι -
- 180 γρ. φαρίνα
Για το σιρόπι
- 300 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Για να φτιάξουμε το γλύκισμα, πρώτα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα.
Πετάμε το νερό και όταν κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ – θα χρησιμοποιήσουμε 175 γρ. από αυτό τον πολτό. Ανακατεύουμε μαζί το σιμιγδάλι με τη φαρίνα, το baking powder και τη σόδα. Σε μια λεκάνη μίξερ βάζουμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη και τρυπάμε καλά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη FLORA Original και το πορτοκάλι και στη συνέχεια το μείγμα με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε σε κεραμικό ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με λάδι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40΄ περίπου. Το περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με παγωτό βανίλια.