Ένα πανέυκολο γλυκό με εξωτικά αρώματα, ότι πρέπει για την άνοιξη. Τα σμέουρα και οι φράουλες θα δώσουν αργότερα τη θέση τους σε κεράσια, βερίκοκα και βανίλιες, επομένως αυτό το γλυκό θα σας συντροφεύει και το καλοκαίρι.
Υλικά
Για τη λεμονόκρεμα
- 125 γρ. άχνη ζάχαρη
- 125 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 αυγά
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για την ψητή κρέμα
- 250 γρ. γάλα καρύδας (από κονσέρβα)
- 160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 40 γρ. ινδική καρύδα ξερή, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. από τη λεμονόκρεμα που φτιάξαμε (περίπου 1/3 κούπας)
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λάιμ ή λεμονιού
- 2 ασπράδια αυγών
- 130 γρ. σμέουρα ή φράουλες (όσο το δυνατόν πιο μικρές)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη ψητή κρέμα, ξεκινάμε με τη λεμονόκρεμα.
- Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα με 2-3 δάχτυλα νερό στη φωτιά, να βράσει.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στερεώνουμε στο χείλος της κατσαρόλας ένα ανοξείδωτο μπολ (δεν θέλουμε να ακουμπάει στο νερό).
- Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υλικά για τη λεμονόκρεμα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να αποκτήσει υφή βελούδινης κρέμας. Αδειάζουμε αμέσως τη λεμονόκρεμα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
- Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε 100 γρ. Την υπόλοιπη τη φυλάσσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση (μπορούμε να τη σερβίρουμε με μπισκότα, να γεμίσουμε τάρτες, κ.λπ.).
Ψητή κρέμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρίμαχο ρηχό σκεύος διαμέτρου 18 εκ. (όχι ταψάκι). Μπορεί να είναι και τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, αρκεί η χωρητικότητά του να είναι ίδια, δηλαδή 1 λίτρο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μικρότερα φορμάκια, σχετικά ρηχά, αλλά θα ψήσουμε λιγότερο.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη, την τριμμένη ινδική καρύδα, το αλεύρι, τους κρόκους, τα 100 γρ. λεμονόκρεμα, το βούτυρο και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε σε άλλο μεγάλο μπολ και καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το σύρμα.
- Ρίχνουμε και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια μαλακή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.
- Αδειάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος και μοιράζουμε εδώ κι εκεί τα σμέουρα ή τις φράουλες.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά (ή περίπου 15-20 λεπτά στα μικρά φορμάκια) – ίσα να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Το παρουσιάζουμε στο τραπέζι μέσα στο σκεύος του και σερβίρουμε με κουταλιές σε πιάτα. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη άγλυκη σαντιγί.