
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκιές και αλμυρές μπουκιές για τις μέρες πριν και μετά το Πάσχα, με πρωταγωνιστή στην κουζίνα το Royal Baking Powder.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1250 γρ. αχλάδια
- 25 γρ. χυμό λεμονιού
- 40 γρ. ζάχαρη (αν θέλουμε)
- 20 γρ. corn flour
- 120 γρ. νερό
- Μερικά φύλλα ροδογέρανο (κιούλι) ή βανίλια
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 150 γρ. λάδι
- 250 γρ. γάλα
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- Βανίλια
- 20 γρ. Royal Baking Powder
Διαδικασία
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (αφήνουμε αν θέλουμε τη φλούδα). Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη (αν θέλουμε) και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (καλύπτουμε την κατσαρόλα). Προσθέτουμε το corn flour διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε στη συνέχεια τη ζύμη: βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και το baking powder. Ανακατεύουμε κι όταν αφρίσει το ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά – θα έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε λίγο περισσότερη από τη μισή ζύμη, ανοίγουμε σε φύλλο και στρώνουμε σε ταψί, έτσι ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο που θα ανοίξουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Τρυπάμε το πάνω φύλλο με πιρούνι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.