Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το γλυκό θυμίζει κάπως την πάστα φούρνου του Βόλου, που κι εκείνη περιέχει τα ίδια υλικά αλλά και κρέμα σεράνο.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Σοκολατένιο κέικ της βάσης
- 228 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
- 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 καψάκια βανιλίνη
- ελάχιστο αλάτι
- 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 120 ml απαλό ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο
- 2 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 240 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 700 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 2 αυγά
- 6 κρόκοι αυγών
- 160 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλάουρ
Γλάσο σοκολάτας και διακόσμηση
- 350 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Σοκολατένιο κέικ
- Για την πάστα ταψιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170- 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 32 x 25 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα, μπέικιν πάουντερ, βανίλιες και αλάτι). Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και το λάδι, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ στο κέντρο με ένα μαχαίρι: αν βγαίνει στε- γνό και καθαρό, τότε το κέικ έχει ψηθεί καλά. Αν όμως η λάμα του μαχαιριού βγαίνει με υπολείμματα νωπής ζύμης, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-7 λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κρέμα
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ολόκληρα αυγά με τους κρόκους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
- Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει, την τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα περίπου το 1/3 της ποσότητας μέσα στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά, αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Την αποσύρουμε, την αδειάζουμε πάνω από το κρύο παντεσπάνι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Γλάσο
- Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ μαζί με το μέλι.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε και περιχύνουμε την κουβερτούρα με αυτήν.
- Αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό, να μαλακώσει η σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε πάνω από την κρέμα στο ταψί, φροντίζοντας να την καλύψει εντελώς. Περιμένουμε λίγο, μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται, και κάνουμε γραμμές στην επιφάνεια του γλάσου με ένα πιρούνι, πέρα έως πέρα.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.