Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια κολπατζίδικη συνταγή για να μεταμορφώσουμε τα απλά πάνκεϊκ σε cinnamon buns, τα αγαπημένα σε όλους ρολά κανέλας.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Ζύμη
1½ κούπα (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού (10 γρ.) μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κούπα (200 ml) φρέσκο γάλα, πλήρες (ίσως και λίγο περισσότερο αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
Γέμιση κανέλας
1/3 κούπας λιωμένο και κρύο βούτυρο αγελαδινό
3/4 κούπας (150 γρ.) σκούρα καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Γλάσο τυριού
4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμη, για το τηγάνι
110 γρ. τυρί κρέμα
1 + 1/4 κούπας (155 γρ.) ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Γέμιση κανέλας
Για να φτιάξουμε τα πάνκεϊκ σαν ρολά κανέλας, ξεκινάμε με την γέμιση κανέλας και σε μέτριο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να ενωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό σακουλάκι, το δένουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά – θέλουμε να σφίξει ελαφρά το βούτυρο αλλά το μείγμα να παραμείνει παχύρρευστο.
Ζύμη
Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ημίρρευστη ζύμη. Δεν ανακατεύουμε επίμονα, κι ας έχουν μείνει μικροί σβόλοι αδιάλυτου αλευριού.
Γλάσο
Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, δηλαδή στερεώνουμε ένα μικρό ανοξείδωτο μπολ στα χείλη ενός κατσαρολιού στο οποίο σιγοβράζει λίγο νερό.
Ρίχνουμε στο μπολ το βούτυρο και το τυρί κρέμα και τα ζεσταίνουμε στο μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
Πάνκεϊκ
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε χαμηλή φωτιά.
Αλείφουμε τον πάτο του με λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και να λιώσει.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 1/2 κούπα χυλό και την απλώνουμε λίγο με τη ράχη ενός κουταλιού, σχηματίζοντας μια στρογγυλή τηγανίτα διαμέτρου περίπου 8 εκ.
Με ψαλίδι κόβουμε ένα μικρό κομμάτι μιας γωνιάς από το σακουλάκι όπου έχουμε βάλει τη γέμιση κανέλας και, χρησιμοποι- ώντας το σακουλάκι σαν κορνέ, φτιάχνουμε στην επιφάνεια του χυλού στο τηγάνι έναν σαλίγκαρο με λίγο από το μείγμα.
Ψήνουμε το πάνκεϊκ μέχρι η επιφάνειά του να βγάλει πολλές μικρές φουσκαλίτσες. Το γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα και το ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά από την άλλη πλευρά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Με τη σπάτουλα μεταφέρουμε το ψημένο πάνκεϊκ σε πιατέλα.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός και το μείγμα γέμισης, φτιάχνοντας περίπου 8 πάνκεϊκ.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε τα πάνκεϊκ σαν ρολά κανέλας, τα περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο τυριού.