Χρησιμοποιώντας αριάνι αντί για γάλα, οι αμερικάνικες τηγανίτες γίνονται αφράτες, αλλά με πυκνή σύσταση, ζουμερές και κάπως εύθρυπτες. Και, εννοείται, πεντανόστιμες.
Υλικά
- 1 κούπα αριάνι
- 1/2 κουτ. γλυκού υγρή εσάνς βανίλιας
- 1 αυγό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πάνκεϊκ με αριάνι, ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το σύρμα το αριάνι, τη βανίλια, το αυγό, τη ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο και ελάχιστο αλάτι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό μετρίως πυκνό (να στάζει αργά από το κουτάλι).
- Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο.
- Μόλις μισολιώσει, ρίχνουμε στο τηγάνι 2-3 δόσεις από το μείγμα ίσες η καθεμία με 1/3 φλιτζανιού (οι δόσεις εξαρτώνται από το μέγεθος του τηγανιού).
- Ψήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι η άψητη επιφάνεια των πανκέικ να αρχίσει να βγάζει μικρές και πυκνές φουσκάλες. Γυρίζουμε με σπάτουλα και ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Κάθε φορά που ψήνουμε μία δόση, σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και ρίχνουμε την επόμενη.
- Σερβίρουμε τα πανκέικ με καρυδόψιχα, μέλι ή γλυκό κουταλιού βύσσινο ή μαρμελάδα κόκκινη και γιαούρτι της αρεσκείας μας.