Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραPancakes για τους λάτρεις της σοκολάτας με την γκανάς να περιχύνει τα pancakes. Ένα πρωινό που θα κάνει όλους να ανυπομονούν να ξυπνήσουν.
Υλικά
Για τα pancakes
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
30 γρ. κακάο
130 γρ. ζάχαρη
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
3 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
60 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για το τηγάνι
Για την γκανάς σοκολάτας
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Για τα pancakes
Για τα pancakes, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο ανακατεύοντας ξανά. Αφήνουμε τον χυλό να σταθεί για 10 λεπτά.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις κάψει, παίρνουμε με μια κουτάλα την ανάλογη ποσότητα μείγματος και την αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού, σχηματίζοντας έναν δίσκο διαμέτρου 7 εκ.
Ψήνουμε για 2 λεπτά τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά την άλλη, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε με ζεστή γκανάς σοκολάτας.
Γκανάς σοκολάτας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν βράσει, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε και το μέλι.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μια λεία σοκολατένια σος.
Καλή ομογενοποίηση μπορούμε επίσης να πετύχουμε με το μπλέντερ χειρός, αρκεί να μην το ανασηκώνουμε, για να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες και αφρός.