Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτα pancakes πασπαλισμένα με ζάχαρη και μύρτιλα που τους δίνουν την χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση τους προσθέτοντας μια δροσερή καλοκαιρινή νότα.
Υλικά
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρη + λίγη ακόμα για το σερβίρισμα
3 αυγά
240 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
60 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για το τηγάνι περίπου
125 γρ. μύρτιλα (blueberries), φρέσκα ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα, κομμένα στα δύο
Διαδικασία
Για τα pancakes, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου έχουμε έναν ομοιογενή χυλό και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις κάψει, παίρνουμε με μια κουτάλα την ανάλογη ποσότητα μείγματος και την αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού, σχηματίζοντας έναν δίσκο διαμέτρου 7 εκ.
Ψήνουμε για 2 λεπτά τη μία πλευρά, σκορπίζουμε από πάνω τα μύρτιλα κομμένα στα δύο, και αναποδογυρίζουμε το pancake. Πιέζουμε ελαφρώς από πάνω και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Σε μια πιατέλα βάζουμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο και τα σκεπάζουμε με μια πε- τσέτα ώστε να διατηρηθούν ζεστά.
Σερβίρουμε pancakes με μύρτιλα με κρυσταλλική ζάχαρη.