Στο Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί θα βρείτε απολαύσεις... χωρίς περιορισμούς! Ο Ζήνωνας Χριστοφίδης ετοιμάζει γλυκά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη με βρόμη, αμυγδαλόσκονη, αλεύρι καρύδας και εξωτικό αλεύρι ταπιόκας.
Υλικά
4 αυγά
3 κουτ. σούπας (40 ml) γάλα
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
1 τσιμπιά αλάτι
1 τσιμπιά κανέλα σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού (10 γρ.) βούτυρο αγελάδας τύπου Κερκύρας + επιπλέον, για το τηγάνισμα
70 γρ. (2/3 κούπας) αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη (βρίσκουμε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ, συχνά ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
40 γρ. (1/3 κούπας) αλεύρι ταπιόκας
40 γρ. (1/3 κούπας) αλεύρι καρύδας
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 3 κουτ. γλυκού μέλι
Για το σερβίρισμα
μέλι ή σιρόπι σφενταμιού (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία) ή πετιμέζι ή μαρμελάδα
φρούτα της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε έντονα, μέχρι να έχουμε έναν χυλό λείο και ομοιογενή.
Ζεσταίνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Λιώνουμε 1 κουτ. γλυκού βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε μία δόση από το μείγμα που ετοιμάσαμε (1/2 κουτάλα της σούπας, αν τα θέλουμε πολύ μεγάλα, ή πιο λίγο, αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρότερα και περισσότερα). Ανάλογα με το μέγεθος, θα χωρέσουν από 1 έως 4.
Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια του πανκέικ να κάνει τρυπούλες. Το γυρίζουμε και το ψήνουμε και από την άλλη, μέχρι να ροδίσει.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, συμπληρώνοντας κάθε φορά στο τηγάνι λίγο βούτυρο.
Σερβίρουμε με όποια από τα υλικά για το σερβίρισμα θέλουμε.
Πού βρίσκουμε αυτά τα αλεύρια;
Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα ή με είδη υγιεινής διατροφής