Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ωραίο γαλατένιο παγωτό με χυμό λεμονιού που θα θυμίζει τσίζκεϊκ. Δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Το παγώνουμε, το χτυπάμε στο μπλέντερ, το ξαναπαγώνουμε και έτοιμο!
Υλικά
1 κιλό ανθότυρο νωπό, ανάλατο
200 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
125 ml αριάνι
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
60 ml χυμός λεμονιού
Μυστικά
Μπορούμε να αρωματίσουμε το μείγμα του παγωτού με 1 κουτ. γλυκού κανέλα ή ρούμι ή υγρή βανίλια.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το παγωτό με ανθότυρο και αριάνι, ξεκινάμε χτυπόντας στον κάδο του μίξερ το ανθότυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε το αριάνι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε έως ότου γίνει ένα λείο μείγμα.
Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό ταψάκι ή μπολ που έχουμε καλύψει με μεμβράνη και σκεπάζουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα (που να εφάπτεται στο μείγμα) και από πάνω με το καπάκι του σκεύους ή με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει, για περίπου 5 ώρες.
Αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να το κόψουμε. Το ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε λίγα λίγα στον πολυκόφτη.
Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα αφράτο και λείο μείγμα και αδειάζουμε ξανά στο ταψάκι ή στο μπολ, απλώνοντάς το.
Σκεπάζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και προηγουμένως και καταψύχουμε μέχρι να παγώσει ξανά το παγωτό (περίπου 2 ώρες).
Πριν σερβίρουμε, το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε μπάλες με το ειδικό εργαλείο (σκουπ).