Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΦτιάχνουμε καφέ, φρέσκο τσάι ή ρόφημα σοκολάτας και απολαμβάνουμε ένα μυρωδάτο κέικ με μήλα και σοκολάτα, που είναι και νηστίσιμο!
Υλικά
- 1 κούπα σπορέλαιο + λίγο για το ταψί
- 1½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κρασοπότηρο κονιάκ
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για το ταψί
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 μήλα μέτρια, τριμμένα στον τρίφτη
- 1 κουβερτούρα (125 γρ.), ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα καρύδια, ψιλοτριμμένα
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το νηστίσιμο κέικ με μήλα και σοκολάτα, πρώτα λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28-30 εκ.
- Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό, το κονιάκ, το αλεύρι λίγο-λίγο (κρατάμε 1 κουταλιά), τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα μήλα.
- Ανακατεύουμε την κουβερτούρα και τα καρύδια με τη 1 κουταλιά αλεύρι που κρατήσαμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα να πάνε παντού.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν είναι έτοιμο.
- Μετά, αφήνουμε το κέικ με μήλα και σοκολάτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη.