Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κέικ που θα το φτιάχνουμε ακόμα και όταν δεν νηστεύουμε, για την υπέροχη γεύση του, το κακάο και φυσικά την αγαπημένη μας μπανάνα.
Υλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο, για το ταψί
- 2 κούπες νερό
- 1½ κούπα ζάχαρη
- 2/3 κούπας σπορέλαιο + λίγο, για το ταψί
- 1/3 κούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 μπανάνα μεγάλη, ώριμη, σε κομμάτια
Μυστικά
- Αν δεν έχουμε μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε, αν θέλουμε, κομμάτια κουβερτούρας μέσα στη ζύμη ή λιώνουμε μία κουβερτούρα σε μπεν μαρί και γλασάρουμε το κέικ κρύο.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ με κακάο και μπανάνα, πρώτα λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε στον φούρνο για 50-55 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· εφόσον η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης κολλημένα πάνω της, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε.
- Περιμένουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το κόψουμε.