Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Eίναι ιδανική για να αλείψετε γύρω – γύρω το κέικ. Eπίσης δοκιμάστε την πάνω σε ανθότυρο ή μυζήθρα.
Υλικά
1 1⁄2 κιλό ώριμα πορτοκάλια
1 μεγάλο κόκκινο μήλο
2 κιλά ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
3 ποτήρια νερό
Μυστικά
Eίναι ιδανική για να αλείψετε γύρω - γύρω το κέικ, αφού τη ζεστάνετε και την αραιώσετε, αν θέλετε, με κονιάκ. Eπίσης δοκιμάστε την πάνω σε ανθότυρο ή μυζήθρα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα πορτοκάλι, με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος.
Στη συνέχεια, κόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.
Kαθαρίζουμε όσο μπορούμε πιο πολύ από την άσπρη μαλακή πέτσα και την πετάμε.
Kόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
Βάζουμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα και τα πολτοποιούμε.
Bάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της εξωτερικής φλούδας, τον πολτό του φρούτου και το ζουμί που βγήκε όταν το κόψαμε.
Κόβουμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας πού και πού.
Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο.
Αν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.